Jaarrekening lezen - Jaarverslag Maken

Jaarrekening lezen


Natuurlijk is het ook belangrijk dat u een jaarrekening kunt lezen. U wil namelijk misschien ook wel weten hoe uw collega's het afgelopen jaar ervaren hebben. Zo kunt u te weten komen of de crisis hard heeft toegeslagen of dat uw klant nog steeds hard aan de weg timmert. Daarnaast helpt het leren lezen van een jaarrekening ook direct bij het correct maken ervan. Altijd mooi meegenomen dus.


De jaarrekening opvragen


Als eerste moet u de gewenste jaarrekening opvragen. U kunt dit eenvoudig doen door naar de website van de nationale bank te gaan. Hier kiest u als eerste een taalkeuze. Daarna selecteert u in de linkerkolom de rubriek "balanscentrale". Daarna kiest u "jaarrekening raadplegen: overzicht" en als laatste "toepassing jaarrekening online raadplegen".

Nu kunt u eenvoudig de jaarrekening opvragen aan de hand van het BTW-nummer van uw klant, of natuurlijk een andere onderneming. Let er wel op dat als u een nieuwe jaarrekening aan wil vragen, er een week of 3 overheen kan gaan voordat het online staat.

Waar moet u naar kijken

Er zijn een aantal factoren waar u op moet letten bij het kijken naar de jaarrekening. Een belangrijk punt is dat u zich niet blind staart op de winst van een bedrijf. De winst van een bedrijf zegt op zich niet veel. Beter is om te kijken naar de cash flow van een onderneming. Kort gezegd is dit de winst plus de afschrijvingen van de onderneming. Ook het kijken naar eventuele waardeverminderingen en voorzieningen kunnen bij de winst opgeteld worden om te zien hoeveel cash een bedrijf heeft gecreeërd.

De schuldgraad

Net zoals de winst, zegt ook enkel de schuld vrijwel niets. Een bedrijf met heel veel schulden kan nog steeds in staat zijn om deze af te betalen. Een klein bedrijf met vrij weinig schulden kan hier toch moeite mee hebben. Daarom is het beter om naar de schuldgraad te kijken. Hiermee bedoelen we de verhouding van het totale aantal schulden ten opzichte van het eigen vermogen van de vennootschap.


Als laatste tip kunnen we meegeven dat het bekijken van de toelichting erg nuttig kan zijn. Hierin staat vaak belangrijke informatie, zoals informatie over hypotheken. Zie dit dus niet over het hoofd